TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARIYI ARTTIRAN 10 TAVSİYE
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner Tüp Bebek tedavisine başlayan çiftlere tüp bebek başarısını arttırmak için tavsiyelerde bulundu.
1. Sigara ve alkolden uzak durmak. Yapılan tüm çalışmalarda sigarayı pasif veya aktif tüketmek hem yumurta kalitesini hem de sperm kalitesini olumsuz etkilemektedir. Hatta embryonun rahme tutunmasını negatif etkileyerek tüp bebekte gebelik başarısını olumsuz etkilemektedir.
2. Kilo vermek. Fazla kilolu olmak yumurta kalitesini negatif etkilerken mevcut kilonun yüzde 10’nu kadar kilo vermek yumurta kalitesini 5 kat arttırmaktadır.
3. Sağlıklı beslenmek. Yapılan çalışmalarda Akdeniz usulü beslenmenin tüp bebek başarısını arttırdığı gözlenmiştir. Yapılmış çalışmada tüp bebek tedavisinden 6 ay önce Akdeniz usulü beslenme yapan kadınların tüp bebekle gebelik elde etme başarısını yüzde 65-68 arttırmaktadır. Akdeniz usulü beslenmede balık, sebze, meyve, baklagiller ve zeytinyağı içermektedir.
4. Psikolojimizi yüksek tutmak. Tüp bebek tedavisi sürecinde psikolojiyi hazırlamak bu süreçte yaşanacaklar konusunda doktorunuzdan ayrıntılı bilgi almak ve güvenilir uzmanlar tarafından takip edildiğini hissetmek bu süreçte çok önemlidir.
5. Vitamin seviyelerinize baktırın. Tüp bebek tedavisi öncesi başta D vitamini olmak üzere vitamin seviyelerini baktırmak ve eksik vitaminlerin takviyesinin yapılması gerekir.
6. Ağır metal içeren kozmetiklerden uzak durun. Tüp bebekte embriyo transferi günü ve sonrasında rahmin negatif etkilenmemesi için ağır metal içeren saç boyası, makyaj, deodorant ve kremlerden uzak durulması gerekir.
7. Kişiye özel tüp bebek tedavisi tercih edilmeli. Başarıyı etkileyen en önemli faktör tüp bebek tedavisini kişileştiren uzmanların her çifti ayrı değerlendirmesi ve güncel tedavi yöntemlerini sunması gerekir.
8. Tüp bebek ilaçlarının zamanında ve etkin dozda yapılması. Tüp bebek tedavinizi planlayan uzmanların kadının kilosu, yaşı, yumurta rezervi, hormon değerleri, varsa önceki tedavi dozları ve ek hastalıklarına göre kişileştirilmiş tedavi dozları ayarlamalı ve her gün aynı saatte düzenli yapılmalıdır. Tüp bebek ilaç dozları tedavi sürecinde yapılan takiplerle hastaya uygun yapılmalıdır.
9. Ağır egzersizden kaçınılmalı. Özellikle yumurta takip sürecinde yumurtaların zarar görmemesi için ağır egzersizlerden uzak durulması gerekir.
10. Gerekirse embriyoların dondurulması veya genetik tanı yapılması. Tüp bebek tedavisinde canlı ve dondurulmuş embriyo transfer şekli vardır. Embriyolar eğer kadında yumurtalıkların aşırı uyarılma riski varsa, rahim duvarı istenilen kalınlığa erişmemişse, hormon değerleri transfer için uygun değilse dondurulmalıdır. Özellikle 40 yaşından büyük kadınların embriyolarına yeni nesil dizileme yöntemi ile genetik tanı yapılırsa tüp bebek başarısı artabilir.Makale İçerik Bölümü